Ministrul Mediului, ședință extraordinară după avertizările de vijelii și ploi abundente și posibile inundații. „Din păcate pericolul nu a trecut”

Ministrul Mediului, ședință extraordinară după avertizările de vijelii și ploi abundente și posibile inundații. „Din păcate pericolul nu a trecut”
Intervenție în localități afectate de inundații în iulie anul trecut / Sursa foto: MEDIAFAX FOTO - caracter ilustrativ
Publicat: 29/05/2022, 17:17
Actualizat: 29/05/2022, 17:24

Ministrul Tánczos Barna a convocat duminică o nouă ședință extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, ca urmare a actualizării avertizărilor hidro-meteo de cod galben și cod portocaliu de vijeilii și ploi abundente, transmise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), precum și de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Anunțul ministrului Mediului vine după ce Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare cod portocaliu de vijelii și ploi abundente, care a intrat în vigoare la ora 14:00, în mai multe județe din țară, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat mobilizarea pentru prevenirea și combaterea efectelor fenomenelor meteo.

Potrivit Ministerului Mediului, meteorologii nu exclud probabilitatea emiterii de avertizări Now-Casting de cod roșu local în Oltenia și Muntenia, ce vizează producerea de vijelii și cantități de apă de peste 50 l/mp, pe secvențe scurte de timp.

Și specialiștii #INHGA au extins aria avertizării hidrologice. Aceștia prognozează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE. Bazinele hidrografice vizate sunt:  Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Bistriţa (afluent al Siretului) şi Dunărea. Potrivit hidrologilor,  fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 29.05.2022 ora 22:00 – 30.05.2022 ora 10:00 pe unele râuri din judeţele: Vâlcea, Sibiu, Gorj şi Hunedoara.

Hidrologii avertizează că, în funcție de evoluția situației hidrometeorologice, există posibilitatea ca, în intervalul aflat sub incidența avertizare cod portocaliu, să se emită și mesaje de Avertizări Hidrologice pentru Fenomene Imediate cod roșu, cu probabilitate mai mare pentru unii afluenți ai Oltului din județele Vâlcea și Sibiu, respectiv pentru unii afluenți ai Jiului din județele Gorj şi Hunedoara.

„Din păcate pericolul nu a trecut, deoarece vârful episodului de vreme rea pe care îl traversează România va avea loc abia în această seară. Vreau să luăm foarte în serios aceste prognoze, precum și posibilitatea emiterii unor avertizări hidrologice cod roșu, în anumite zone, în această noapte. Formațiile de intervenție ale #ANAR trebuie să fie în alertă și specialiștii noștri să informeze permanent ISU și autoritățile locale cu privire la evoluția fenomenelor”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Începând de ieri dimineață, structurile teritoriale ale Administrației Naționale Apele Române monitorizează permanent cursurile de apă, au activat formațiile de intervenție, au fost pregătite materialele și echipamentele din stocurile de apărare și au fost efectuate manevre de pregolire, în vederea asigurării volumului de atenuare, la mai multe acumulări din zonele afectate. Până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale cotelor de apărare pe niciunul dintre cursurile de apă monitorizate, arată sursa citată.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
La doar opt ani, Maria a plătit cu viaţa pentru o cratiţă. Unchiul, care i-a...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
Cât costă un kilogram de roșii românești zemoase, de la producătorii locali, în piață. S-au...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
ORDINUL a fost dat deja în Europa. Regulile care vor fi OBLIGATORII și în România
Hot-dog cu homar și caviar Beluga. Cât costă extravaganța culinară. Foto
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
De ce vrea NASA să folosească Soarele ca pe un telescop uriaș?
×